Videot

Kaurainen porkkanapeltileipä

Ruokaviikolla lisukkeeksi tehtyä porkkanaraastetta tuli aivan järjetön määrä. Porkkanaraaste oli ruokapöydässä useamman kerran, ja aina sitä vain oli kulhossa. Raasteen viimeinen osio päätettiin upottaa peltileipään.

Meidän nelosluokkalainen on pyytänyt yhteistä leivontahetkeä jo alkuviikosta, joten tämä oli hyvä väli myös toteuttaa leivontahetki. Peltileipä ei vaadi kuivakaapista kovin montaa raaka-ainettakaan, joten vältyimme kauppareissultakin.

Meidän peltileipään tuli

- pussi kuivahiivaa
- 5 dl vettä
- 5 dl kaurahiutaleita
- 3-4 dl vehnäjauhoja
- noin 4 dl porkkanaraastetta
- hippusen suolaa
- 1 rkl oliiviöljyä
- tujaus hunajaa

Opin jostain, että kuivahiiva kannattaa herättää lämpimässä vedessä ennen muiden kuiva-aineiden lisäämistä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että leivontakulhoon lisätään noin 40 asteista vettä ja sekaan sekoitetaan kuivahiiva. Hetken kun malttaa odottaa, alkaa hiiva kuplia pinnalla. Nyt vesi-kuivahiivaseos on valmis jatkokäyttöön.

Peltileipää tehdessä tässä kohtaa lisäsimme kaikki listan raaka-aineet vesi-hiivaseokseen kunnolla sekaisin, ja lopuksi laitoin taikinan vedottomaan paikkaan kohoamaan noin 20 minuutiksi. Taikina on löysää, joten sitä ei kannata säikähtää.

Kohotuksen jälkeen vuorasin uunipellin leivinpaperilla ja kaadoin taikinan pellille. Taikina kannattaa levitellä tasaiseksi lähes koko pellin mitalta.

Uunin lämmetessä, taikina sai hetken aikaa kohota pellillä. Ripottelin peltileivän päälle vielä pikkuisen kaurahiutaleita, mutta jälkiviisaana kuivahkot hiutaleet eivät tuntuneet suussa erityisen kivoilta. Jättäisin koristehiutaleet siis jatkossa pois.

Peltileipä oli 200 asteisessa uunissa keskilämmöllä noin 30 minuuttia. Kun leipä oli läpikypsä ja saanut hieman väriä pintaan, nostettiin peltileipä jäähtymään ja odottamaan syömäreitä. Hyvää oli, ainakin jälkipolven mielestä.

Mihin muualle porkkanaraastetta voisi jatkojalostaa? Sämpylöitä toki, mutta mitä muuta?

/Me kaksi ja lapset

Kommentit

Suositut tekstit