Hormonit täällä moi!

Jatkuva pahoinvointi ja huippaus ovat tulleet kuluneen viikon aikana tutuiksi. Aiemmin osasin yhdistää tällaiset aina (alku)raskauksiin, mutta nyt tarinan "syyllinen" on väistämättä joku muu.

Huomasin noin viikko sitten jatkuvan päiväpahoinvoinnin. Se on ollut voimakkaimmillaan ennen ruokailua, mutta jatkunut syönninkin jälkeen tovin. Olo on hyvin sama, kuin raskauspahoinvoinnissa, mutta pahoinvoinnin pahin piikki jää onneksi uupumaan. Samaan aikaan olen huomannut lisääntyneen huippauksen.

Aloin pohtia myös edellistä kuukautiskiertoani. Ovulaatio tuntui usean päivän ajan munasarjoissa, ja mietinkin silloin, mahtaako munasoluja irrota useampi kappale kerrallaan. Sitten, kun kuukautiset alkoivat ajallaan, oli vuodon määrä normaalia todella paljon reilumpi.

Lähestyvä töiden aloitus on innostanut minua myös vähentämään vuorokautisia imetyskertoja, jotta rinnat eivät pakkautuisi tulehdusherkiksi työpäivien aikana. Toki äkkiäkös maidontuotanto alkaa vähentyä, kun rinnat äkkäävät ylituotannon. Tiehyttukos voi kuitenkin tulla myös siitä yhdestä kerrasta, kun rinnat ovat kipeän täynnä, joten harjoitellaan mieluummin vauvan kanssa jo näin ennakkoon maitohetkien vähentämistä. Töiden aloitus on toivottavasti tällä tavoin lempeämpi meille molemmille.

Lopulta, kun olin alkanut palastella oireita ja kuukauden sisällä tapahtuneita muutoksia yhteen, ymmärsin, että kaikki nämä taitavat lopulta johtua hormoneista. Luin, että muun muassa estrogeeni vaikuttaa naisen kehoon hyvin kokonaisvaltaisesti, myös kuukautisiin ja vuodon määrään. Hormonimyllerrys on aivan varmasti myös päiväpahoinvoinnin taustalla ja näin todettiin myös minua fiksumpien toimesta Imetyksen tuen sivuilla. Nyt pitänee vain odottaa, että hormonihommat tasoittuisivat pikkuhiljaa, niin ei tarvitsisi kauaa kärvistellä pahan olon ja huippauksen kanssa. Luovun mielelläni myös edellisten kuukautisten kaltaisista vuodoista...

Jos jollain on hyviä vinkkejä tai kokemusta imetyksen vähenemiseen liittyvästä pahoinvoinnista tai muista hormonaalisista oireista, niin saa jättää tsempit tai vinkit!

/Me kaksi ja lapset 

P.S. kuvan patsas on esillä Museo- ja taidekeskus Sinkan uudessa juhlavuosinäyttelyssä!

Kommentit

Suositut tekstit