Synnytysvalmistelut mielessä

Olen havahtunut muutamaan kertaan lähestyvään synnytykseen ja tajunnut, että näköjään tällä kertaa sairaalaan mennään aivan pystymetsästä. Vaikka olen tehnyt jo pieniä valmisteluja, en silti ole varsinaisesti valmistautunut itse synnytykseen mitenkään. Tuntuu, kuin synnytys olisi valovuosien päässä, vaikka todellisuudessa pieni voisi ilmoittaa tulostaan hetkenä minä hyvänsä. 

Samalla, kun synnytys tuntuu ajatuksena todella kaukaiselta, olen huomannut myös itsessäni kuplivaa jännitystä - ehkä jopa pelkoa. Tunne on itselleni uusi, sillä aiemmilla kerroilla mieli on ollut harvinaisen tyyni ennen synnytystä. Ehkäpä silloin olin tehnyt enemmän harjoitteita hengityksen suhteen..?

Käsilypsyn aloitus

Tällä viikolla sain luvan aloittaa maidon käsilypsyt. Rintojen stimulointia saa tehdä vasta viikosta 36-37 eteenpäin, sillä joissain tapauksissa se saattaa aiheuttaa supisteluja ja ennenaikaisen synnytyksen. Lypsyhommat ovat lähteneet hyvin käyntiin, joskin maitosaalis on ollut niin tiukassa, ettei pakkaseen ole eksynyt vielä milliäkään omaa maitoa talteen. Elättelen kuitenkin toivoa, että käsilypsy alkaisi pehmennellä, lyhennellä ja availla paikkoja jo ennakkoon, jolloin synnytyskin ehkä käynnistyisi ajoissa itsestään. Pakkaseen saatu maito olisi vain plussaa.

Vadelmanlehtiteen hörppiminen

Olen aikanaan lukenut jostain, että vadelmanlehdistä tehty tee päivittäin nautittuna vahvistaa kohtua. Näillä päivittäisillä harjoitussupistuksilla voisi olettaa, että kohtuni on äärimmilleen treenattu, mutta eipä kai teen nauttimisesta haittaakaan ole. Itse löysin vadelmalehtiä Ruohonjuuresta, mutta samaa valmistetta näyttäisi olevan myynnissä myös ainakin Lifessä.

Muistan toisen lapsen raskausaikana, kuinka etsin kuivattuja vadelmanlehtiä kissojen ja koirien kanssa, siinä kuitenkaan onnistumatta. Vaikka tee ei ehkä toimisikaan oikeasti, niin haluan luottaa ainakin sen lumevaikutuksiin. 

Huom! Vadelmanlehdistä tehtyä teetä saa nauttia vasta loppuraskaudessa.

Strategisten paikkojen öljyäminen

Minä en jaksa rasvata vatsanahkaani, mutta yleensä viimeisen raskauskuukauden aikana into oman alakerran öljyämiselle herää. Tiedä sitten, onko päivittäisestä öljyämisestä oikeasti mitään hyötyä, mutta ainakin tulee toosa tutuksi, kun sinne hölvää päivittäin ohuesti ja kevyesti paikkoja venytellen öljykerroksen. Itse olen käyttänyt öljynä Ceridalia, ja tätä on suositeltu minulle jo ensimmäisen raskauden aikana apteekkarin toimesta. 

Toim. huom. Repesin toisen lapsen synnytyksessä mojovasti Ceridalista huolimatta. En siis luota öljyyn läheskään niin paljon, mitä annan ehkä ymmärtää 😅

Sairaalakassi mielessäin

Kuten arvata saattaa, sairaalakassi odottaa vielä pakkaajaansa. Olen kyllä tehnyt listan niistä tavaroista, jotka otan sairaalaan mukaan, mutta en ole tehnyt elettäkään kassin pakkaamisen suhteen. Eikä sillä, eipä meillä ole vielä kaikkia niitä tavaroitakaan hankittuna, mitä sinne kassiin pitäisi sujauttaa 😂 yritän jossain välissä ehtiä rauhassa käydä kaupassa ja valita pieteetillä ne herkut, jotka haluan ottaa sairaalaan mukaan. 

Soittolistan pohdintaa

Olen jokaisella synnytyskerralla yrittänyt tehdä jonkin sortin soittolistaa, jos haluan avautumisvaiheessa kuunnella musiikkia. Musiikin kuuntelu tuntuu aina näin ennen synnytystä todella luonnolliselta vaihtoehdolta rentoutumiseen, mutta tosi paikan tullen olen huomannut haluavani keskittyä hengittämiseen ilman ylimääräisiä ääniä. Olen muutenkin hiljaisuutta rakastava, joka kuormittuu ylimääräisistä äänistä, joten tälläkin kertaa rauhallinen, keskittymistä edistävä musiikki jäänee taka-alalle. Tai sitten ei. Sairaalakassiin lähtee varmuuden vuoksi kuitenkin vastamelukuulokkeet, jos päätän haluta kuunnella musiikkia. 

Mutta kuten huomaatte, valmisteluja on kyllä tehty, mutta ehkä omaa jännitystä voisi lieventää enemmän konkreettisilla hengitysharjoituksilla ja lonkkien avaamisella. Pitäisi tutustua myös vielä rauhassa erilaisiin liikkeisiin, joilla voin edistää vauvan laskeutumista synnytyksen aikana. Tämä on toki helpommin sanottu kuin tehty 🤭 epäilen kuitenkin, että tämän huonon valmistautumisen perimmäinen syy on se, että synnytys ei yksinkertaisesti tunnu millään tavoin ajankohtaiselta. Pitänee alkaa tehdä asian eteen ajatustyötä enemmän, jotta vesien meno tai kipeät supistukset eivät tule h-hetkellä yllätyksenä!

/Me kaksi ja lapset

Kommentit

Suositut tekstit