Hävikkisämpylöiden parhaimmistoa

Nostan viime vuonna postaamani porkkanalaatikkosämpylät jälleen tapetille, sillä päätin leipoa kaupasta ostamastani ale-porkkanalaatikosta jälleen ihanan pehmeitä porkkanasämpylöitä. 

Tällä kertaa en kohotellut taikinaa ihmeemmin leivontakulhossa, vaan sämpylät saivat nousta rauhassa pellillä sämpylän kokoisina taikinakekoina ennen paistoa. Oikaisin myös leivonnassa sen verran, että tein taikinasta jonkin verran löysempää (lisäten jauhoja vain noin litran), jotta sain nostella lusikoilla taikinapallot suoraan pellille. Jauhon vähennyksestä johtuen taikina on huomattavasti helpompi myös vaivata käsin ilman konetta lusikalla tai vastaavalla. 

Toivottavasti innostutte kokeilemaan ohjetta! 

Sämpylöitä varten tarvitset: 

- 2 pss kuivahiivaa
- 5 dl maitoa tai vettä
- 6-7 dl porkkanalaatikkoa
- 13-14 dl jauhoja (tai reilun litran, mikäli haluat taikinasta lusikoin pellille nostettavaa)
- 50 g voisulaa

Aloita lämmittämällä neste (maito tai vesi) noin 40 asteiseksi. Sekoita lämpimän nesteen joukkoon kuivahiiva ja jätä neste-hiivaseos seisomaan 10-15 minuutiksi huoneenlämpöön. Neste-hiivaseoksen pitäisi alkaa hieman vaahdota tässä ajassa. Lämmitä vaahtoamisen odottamisen ajan porkkanalaatikko kädenlämpöiseksi mikrossa. Sekoita vaahtoutunut hiiva-nesteseos, esilämmitetty porkkanalaatikko ja suurin osa jauhoista yhdeksi taikinaksi. 

Vaivaa, kunnes taikina on pehmeää. Lisää taikinaan lopussa voisula. Anna taikinan kohota lämpimässä kaksinkertaiseksi (tai oikaise, ja kohota sämpylät vain kerran pellillä) jonka jälkeen taikinan voi pyöritellä sämpylöiksi. Jos et haluat pyörittää sämpylöitä yksitellen, voit myös nostaa löysähköstä taikinasta kekoja suoraan leivinpaperille ilman suurempia muotoiluja. Kohota sämpylöitä vielä pellillä uunin lämpiämisen ajan. Paista 225 asteessa 10-15 minuuttia (kiertoilmassa 200 asteessa 10-15 minuuttia). Itse olen saanut tämän kokoisesta taikinasta vaihtelevasti 30-50 sämpyää - riippuen toki siitä, minkä kokoisia sämpylöitä olen tehnyt. 

Maukkaita leivontahetkiä!

/Me kaksi ja lapset

Kommentit

 1. Hyvät uudet vuodet! 😍

  Olen käynyt täällä useamman kerran kommentoimassa, mutta herjannut virhettä. Täällä kaikki hyvin ja voimakkaita potkuja mahassa. ❤️
  T. Esikoista odottava

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää alkanutta vuotta myös teille! ❤️

   Ihanaa kuulla, että teidän poika potkii vatsassa jo kovasti 😍 joko puoliso on päässyt tunnustelemaan juniorin liikkeitä vatsan päältä?

   Höh, onpa kurja, että kommentoinnin kanssa on haasteita ☹️ olipa silti kiva, kun jaksoit vielä uudestaan kirjoitella teidän odotuskuulumisia 😍

   Poista
  2. Puoliso on tuntenut liikkeitä jo jostain marraskuun puolesta välistä. Liikkeet on tuntunut vahvasti jo hyvin aikaisessa vaiheessa varmaan sen takia kun istukka on takaseinässä. Nyt pieni on kääntynyt niin, että potkii vasempaan nivuseen ja alakertaan muutenkin. Pissahätä ei silti vieläKÄÄN vaivaa edes öisin. Olen yllättynyt. 😂 Oon kokoajan ”odottanut” kauhulla, että koska alkaa ramppaaminen vessassa.

   Välillä tökin mahaa jos haluan tuntea liikkeitä. Raukka saa heräillä äitinsä tökkimiseen unilta.

   T. Esikoista odottava

   Poista
  3. Onpa kiva kuulla, että mieskin on päässyt aktiivisesti jo tunnustelemaan juniorin potkuja! Nämä on niitä hetkiä, milloin vauva alkaa olla entistä konkreettisempi myös toiselle puolisolleni 😍

   Jospa olisit niin onnekas, että öiset vessareissut ei osuisikaan sinun kohdallesi, vaan saisit nauttia vessattomista öistä ihan synnytykseen asti! 🤞🙏😁

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit