Terveydenhoitaja vaihtoon?

Olen pohtinut plussasta asti, että jos raskaus jatkuu, haluaisin pyytää toisen terveydenhoitajan nykyisen neuvolanhoitajan tilalle. Sain varattua alkuviikosta ensimmäisen neuvola-ajan meidän oman alueen th:lle, mutta puhelusta jäi jälleen kerran tympeä tunne – aivan kuten aiemmistakin keskusteluista. Minulla on ollut hyvin moninainen raskaushistoria, ja kaipaisinkin raskausmatkalleni (olipa suuhuni sopimattoman kuuloinen termi 😅) omaa hyvinvointiani tukevan terveydenhoitajan.

Koska neuvolan terveydenhoitaja ei tällä hetkellä vastaa ihan sitä, mitä tähän hetkeen tarvitsisin, pyörivät ajatukset kohtalaisen usein th:n vaihdossa. Joten armaat lukijat, asteikolla 1-10, kuinka vaikean asiakkaan maineen saan, jos pyydän neuvolassa terveydenhoitajan vaihtoa? Ei tietenkään pitäisi aina miettiä sitä, mitä muut ajattelevat, mutta toisaalta ajatuksissa vilistää väistämättä se, kuinka kiusallista olisi kohdata korvattu terveydenhoitaja neuvolan käytävillä... 😬

Ajattelin, että menen ensimmäiselle neuvolakäynnille meidän oman terveydenhoitajan vastaanotolle ja kuulostelen, miten yhteistyö alkaa sujua. Jos henkilökemiat eivät edelleenkään kohtaa, otan asian hänen kanssaan puheeksi. Ehkä sillä tavoin voisin pyytää terveydenhoitajan vaihtoa suoraan häneltä, jotta epämukavia tai kiusallisia kohtaamisia käytävillä ei olisi. Toisaalta, mistä voidaan olla edes varmoja, että päästään neuvolaan asti. Meidän pähkinä on vielä hyvin pieni, ja tärkeimmät kehitysvaiheet ovat vielä edessä, joten mikä tahansa voi mennä pieleen. Ja kokemuksesta voin kertoa, että tärkeimpien kehitysvaiheidenkin jälkeen moni asia voi mennä pieleen.

Varasin toisen ultra-ajan samalle viikolle neuvolan kanssa, jotta voin peruuttaa ensimmäisen neuvola-ajan, mikäli jokin olisikin pielessä. Samalla ultrassa saan tietää, mikä tilanne kohdussa on. Luonnollisestikin yritän kuunnella kotona dopplerilla sykkeitä jo ennen seuraavaa ultraa, mutta etenkin, jos sykkeitä ei kuulu varhaisultra nro 2:een (eli 9+4) mennessä, on oman mielenrauhan vuoksi ensisijaisen tärkeää nähdä, mitä kohdussa tapahtuu.

Enpä muistanutkaan, kuinka stressaavaa alkuraskaus on. Jos ovulaation ja raskaustestin tekemisen väliä kutsutaan piinapäiviksi, niin positiivisen raskaustestin ja synnytyksen välistä aikaa voisi meidän tapauksessamme kutsua kauhukuukausiksi.

/Me kaksi ja lapset

Kommentit

 1. Sain itse vaihdettua toiseen terveydenhoitajaan ihan reilusti puhelimitse pyytämällä, kun varasin uutta aikaa. Edellisen hoitajan kanssa tuntui etten saanut tarvitsemaani tukea ja informaatiota (ensimmäinen raskaus), hänen yleisin neuvonsa oli etsiä tieto itse netistä. Törmäsin vanhaan hoitajaan pari kertaa, eikä vaihto näyttänyt häntä vaivaavan enkä itsekään ottanut asiasta mitään paineita. Tällaisessa elämäntilanteessa on mielestäni oikeus saada sellaista tukea, että tuntee olonsa mukavaksi ja varmaksi. Jos joku ottaa siitä nokkiinsa niin oma on ongelmansa. Eli jos sinulla on vahva tunne asiasta, niin ehdottomasti kannattaa vaihtaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei mahtavaa, tosielämän kokemus! Saanko kysyä, kenelle osoitit pyynnön terveydenhoitajan vaihdosta? Hienoa kuulla, että sait vaihdettua terveydenhoitajaa - toivottavasti sait vaihdossa juuri sinulle sopivan th:n tilalle!

   Poista
  2. Neuvolan ajanvaraukseen soitin eikä siinä ollut mitään sen ihmeempää, ei edes kysellyt syytä. Pyysin vain että voisiko seuraavan ajan saada jollekin toiselle. Ei varmasti ole niin poikkeuksellista kuin luulisi :) Ja uusi terveydenhoitaja oli ihan nappi, kannatti pitää puolensa!

   Poista
 2. Voisi olla parempi pyytää kohteliaasti terveydenhoitajan vaihtoa jo ennen ensimmäistä käyntiä niin sillä tavalla asia ei henkilöidy liian vahvasti.Mielestäni Sinulla on jo riittävän negatiiviset tunteet häneen ja sellaisia on vaikea muuksi muuttaa.Pidä vain puolesi tärkeän asian edessä.Pääasia on että tunnet saavasi oikeanlaista tukea.Jos kemiat ei kohtaa ei sille mitään voi.Tsemppiä !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ❤ Totta puhuen, olen pohtinut myös tätä yhtenä vaihtoehtona, ja olisin itse asiassa ottanut terveydenhoitajan vaihdon puheeksi aikaa varatessa, jos senssit eivät olisi menneet sekaisin, kun aikaa varaavana henkilönä olikin se oma terveydenhoitaja 😂😅

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit