Se olikin entero


Kirjoitin viikonloppuna meidän esikoisen ja minun Jyväskyläreissusta, ja siitä, että pienelle matkaseuralaiselleni nousi kuume reissun päätteeksi. Käytin meidän eppua (tykästyin tähän termiin selvästi 😅) lekurissa, ja yllätys oli suuri, kun lääkäri löysi lapsen suusta reilusti punaisia täpliä. Entererokko on siis rantautunut myös meidän talouteen. 

Esikoisella ei ollut kuumetta kummoisempaa entero-oiretta, enkä toisaalta ollut hoksannut katsoa lapsen suuhun tarkemmin, jotta diagnoosi ei olisi ollut niin suuri yllätys. Aiemmin entero on oireillut lapsella käsiin ja jalkoihin nousseina rakkuloina, mutta nyt kädet ja jalat ovat aivan "puhtaat".

Onneksi useimmiten lapsilla enterorokko menee suhteellisen lievänä ohi. Aikuiset puolestaan saattavat saada tujumpia oireita, riippuen toki siitä, mikä enterorokon variantti jyllää sillä hetkellä päällä. Itse odotan kauhunsekaisin tuntein, milloin ensimmäiset näppylät ilmestyvät omaan suuhuni ja samalla mietin, mitä muita oireita enterorokko saattaisi tuoda mukanaan.

Enterorokon ei pitäisi olla normaalia kurjempi raskaanaoleville eikä sen pitäisi nostaa keskenmenoriskiä. Tottakai pidämme peukkuja, että esikoinen olisi perheen ainoa sairastuja, mutta olemme varustautuneet siihen, että vähintään puolet perheestämme tulee sairastamaan rokon nyt lähiviikkojen-/päivien aikana.

Tänään muuten huomasin, että rinnat aristavat normaalia enemmän. Aaltomainen pahoinvointi on ja pysyy, mutta ei ole aiempiin raskauksiin verrattuna vielä lähelläkään edes sitä normaalia pahoinvointia, mitä yleensä tunnen. Kohtua jomottelee tänään ennätys paljon, ja otin avuksi myös kuumavesipullon lieventämään jomotuksen tunnetta. Toivotaan, että jomotus johtuu kasvukivuista eikä enteilisi vuodon alkua.

Näin muuten edellisenä yönä hämmentävää unta. Se muistutti hieman sitä unta, jonka näin kesällä 2021, kun epäilin raskauden menneen kesken. Silloin unessa synnytin kaksi lasta, joista toinen oli aivan pikkuinen ja eloton, ja toinen täysiaikainen tyttövauva. Nyt viime yön unessa odotin myös kaksosia, ja näin unessa myös ensimmäisen vauvan syntyvän. Toinen vauva ei olisi halunnut unessa tulla ulos ollenkaan, mutta oli kyllä kohdussa eloisa ja pyöriväinen pieni. Harmittaa vieläkin, etten ehtinyt nähdä unessa toistakin vauvaa, mutta kerrankin unen tunnelma oli positiivinen!

On hauska huomata, miten raskautta ja keskenmenon pelkoa käsittelee myös alitajuisesti. Ehkä raskauden edetessä alan nähdä entistä enemmän kivoja ja myönteisiä unia 🙏

/Me kaksi ja lapset

Kommentit

Suositut tekstit