Kun esikoinen aloittaa koulun

Olen sopinut työnantajani kanssa kevennetyn työviikon aloittamisesta, kun eskarilaisemme aloittaa elokuussa koulun. Alustavasti olen suunnitellut tekeväni neljänä päivänä viikossa kuuden tunnin työpäivän ja yhden päivän olen kokonaan vapaalla. Vapaapäivän ajoitan sellaiseen väliin, jolloin lapsella on lukujärjestyksen mukaisesti lyhyin koulupäivä. Jokaisella 1. ja 2. luokkalaisen lapsen vanhemmalla on oikeus Kelan tukemaan osittaiseen hoitorahaan. Raha ei ole suuri, mutta itse otan rahan ilolla vastaan! Kannattaa tutustua osittaiseen hoitorahaan Kelan sivuilta. Sinne on avattu hyvin, miten tukea voi hakea ja millä perusteilla hoitoraha myönnetään.

Koulujen lukujärjestykset tulevat kurjasti vasta kouluvuoden alussa. Onneksi työnantajani on joustava eikä odota minun heti lyövän lukkoon viikon ylimääräistä vapaapäivää. Olemmekin sopineet, että katsomme asiaa tarkemmin sitten, kun koulu on alkanut. Kuuden tunnin työpäivät saan tehdä liukuvalla työajalla. Olin valmistautunut siihen, että työnantaja odottaa minun olevan töissä klo 9-15 välillä, mutta pelko osoittautui onneksi turhaksi. Elokuusta eteenpäin voin hyvin tulla töihin jo esimerkiksi seitsemältä ja lähteä yhdeltä. Sovimme mieheni kanssa, että hän huolehtii ekaluokkalaisen koulupolulle niinä päivinä, kun lapsella on kasin aamu (onkohan näitä edes?) ja muutoin minä huolehdin, että koululainen herää ajoissa kouluun.

Muistan itse koulussa olleena, kuinka ihania kympin aamut olivat. Päivä jatkuivat tietenkin silloin hieman myöhempään iltapäivästä, mutta aamulla sai nukkua pitkään. Nyt vanhempana sitä toivoisi lapselle mahdollisimman paljon aikaisia aamuja, jotta lapsen ei tarvitsisi olla aamusta pitkään yksin. Iltapäivät eivät aiheuta niin suurta huolta, sillä ainakin osa kouluista tarjoaa maksullista iltapäivätoimintaa. Näin ykkösluokkalaisen ei tarvitse olla niin pitkään yksin kotona. Olisi kiva kuulla muidenkin eka- ja tokaluokkalaisten vanhempien pohdintoja työn ja koululaisen koulupäivien yhteensovittamisesta. Nyt saa jakaa parhaat käytänteet meille untuvikoille!

/Me kaksi ja lapset

Kommentit

  1. Menestystä koulupolulle ! ♥

    On tuo koulumaailmakin muuttunut omasta lapsuudesta. Löysin vanhan lukujärjestyksen 3. luokalta ja sen perusteella menin kouluun joka päivä 8 ja pääsin pois klo 14, minkä muistan oikein hyvin, että aina alkoi koulu klo 8. Paitsi keskiviikkoisin päivä kesti klo16. Itseasiassa koko peruskoulun ajan päivä kesti keskiviikkoisin klo 8-16 kiitos ortodoksiuskonnon opetuksen, jonka tunnit opettaja (pappi) pystyi järjestämään vain klo 15-16. Tunnit oli kivoja, mutta kyllä rassasi tuo keskiviikkoinen pitkä päivä. Aina oli nälkä ja vatsa kurni. Mitään iltapäiväkerhoja en ainakaan itse muista olleen 90-luvun lopussa ala-asteella.

    Mutta hyvä, että nykyään moni vanhimmasta voi joustaa täistä eikä pienten koulupäivät ole täysiä työpäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äh. Toivottavasti ei täistä sentään tarvitse joustaa, mutta töistä sentään voi :D

      Poista
    2. Oho, onpa ollut vaihtelevuutta! Itse muistan, että meillä oli yksi kasin ja kympin aamu viikossa, ja loput ysin aamuja 😅 Yhden kerran viikossa koulu kesti kolmeen, muutoin kahteen tai yhteen. Itse olen aloittanut koulun -96, joten voisiko tässä olla jotain maantieteellisiä eroja? 🙈

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit