Raudalla raskaaksi?

Mainitsin aiemmin alhaisesta ferritiinitasosta, joka löytyi (ainakin itselleni) hieman yllättäen osana laajaa verikoepakettia. Tänä syksynä olen ollut poikkeuksellisen väsynyt, mutta kehtaanpa väittää, etten ole ollut väsymykseni kanssa yksin. Lasten jatkuva sairastelu, pitkä ja pimeä syksy ja työkiireet ovat kaikki mielestäni luonnollisia selityksiä sille, että olen valmis menemään yöunille yhdeksältä illalla. Uskon kuitenkin, että myös matalalla varastorauta-arvolla on osansa tässä väsymyksessä.

Päätin heti torstaina käydä kurkkaamassa lähiapteekin rautavalmistevalikoiman läpi. Farmaseutti kuunteli huoleni ja lopulta päätyi esittelemään heidän valikoimissaan olevia rautavalmisteita. Minun tapauksessani farmaseutti suositteli SiderAL Forte -valmistetta, joka vahvuudestaan huolimatta on yksi parhaiten imeytyvistä rautavalmisteista. Sen pitäisi olla myös hellävarainen vatsalle, sillä rauta on päällystetty poikkeuksellisesti sukrosomiaalitekniikalla. Jos ymmärsin farmaseutin puheista oikein, rauta alkaa vapautua tuon päällystyksen ansiosta vasta maksassa, jolloin rauta ei pääse aiheuttamaan vatsanpuruja vatsalaukussa.

Koska ferritiinitasoni ovat kohtalaisen alhaiset (testien mukaan alle 12 – mitä tämä ikinä tarkoittaakaan 1-11 välillä), voi myös raskautumiseen tulla mutkia matkaan. Olo tuntuu tällä hetkellä todella typerältä, sillä keskenmenon jälkeen olisi ollut järkevä mittauttaa ferritiinit heti. Nyt olen hakannut päätäni seinään puoli vuotta, kun plussaa ei ole kuulunut. Ymmärrän, että puolen vuoden yritysaika on lyhyt, mutta jos olisin voinut tulla raskaaksi jo aiemmin aloittamalla rautakuurin esimerkiksi viisi kuukautta sitten, olisin todennäköisesti tällä hetkellä lähempänä maali- kuin lähtöviivaa. Olen lukenut muutamia onnistumistarinoita siitä, kuinka pidemmän yrityksen jälkeen raskaustestiin on piirtynyt kaksi viivaa, kun alhaisia ferritiinitasoja on alettu korjata lisäraudalla ja, kun rautakuuri on alkanut purra. Jospa mekin kuuluisimme samaan porukkaan joidenkin kuukausien päästä!

Olen tässä muutaman päivän aikana ehtinyt pohtia ferritiinitasojani myös kesän keskenmenon näkökulmasta. Luin, että alhainen ferritiini voi aiheuttaa keskenmenon. Siihen, mikä on liian alhainen ferritiinitaso, en osaa vastata, mutta väistämättä mielessä kummittelee ajatus siitä, että aiheutin keskenmenon itse, kun en huolehtinut rauta-arvojeni tarkastamisesta. Joten jos tästä nyt jotain opin, niin alan seurata rauta-arvojani nyt yritysaikana (ja toivottavasti pian myös odotusaikana) tiiviimmin, enkä tyydy pelkästään hemoglobiiniarvojen seurantaan.

Onko teistä kukaan mittauttanut ferritiinejä? Entä kuinka olette parhaiten onnistuneet nostamaan rauta-arvoja ilman rautainfuusiota?

/Me kaksi lapset

Kommentit

 1. Katsopa Facebookista Vitasal terveysvastaanotto -niminen sivusto. Sieltä löydät apuja noihin ferritiini-asioihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava kommentti! Kävin heti kurkkaamassa, ja sieltähän löytyi vaikka mitä! Kiitos!

   Poista
 2. Itse olen pohtinut myös omaa rautavarastoani. En yhtään ihmettelisi, jos olisi matalalla, ainakin googlen perusteella. Runsaat kuukautiset, kalpeus, väsymys jne. Penskasta pitäen olen joutunut kaiken maailman rautavalmisteita syömään, näin aikuisena tosin jäänyt vähemmälle huomiolle. Nyt tosin olen yrittänyt syödä mahdollisimman säntillisesti mm. FerroFol-C:tä. Ainakin henkisellä tasolla rauta-arvoni nousevat, tiedä sit oikeasti... :-D

  En tiedä miten saisin kyllä arvot mitattua, sillä täällä lähin tk on 20km päässä ja ainakaan tähän mennessä eivät ole nähneet tarpeelliseksi mitata yhtään mitään "ylimääräistä". Vaikka raskaus toiveena, niin silti pitää kuulema sen vuoden odottaa, vaikka mullakin ikää jo paljon. Pitää olla selkeääkin selkeämpi syy miksi pitäisi mitata just nyt plaa plaa plaa.
  Lähin yksityinenkin on 40km päässä, mutta sielläkään eivät mielellään ottaisi vastaan, jos ei ole paikallisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kurja tilanne, jos et pääse oman kunnan alueella mittauttamaan ferritiinejä 😕 itse tosiaan ostin Puhdilta laajan terveyspaketin, johon myös tuo ferritiinin mittaus kuului. Puhdin näytteet otetaan Mehiläisen labroissa, joten niissä on jonkin verran valinnanvaraa. Samoin esimerkiksi Terveystalo taisi myydä jotain vastaavia tutkimuspaketteja. Toki jos Mehiläistä tai Terveystaloa ei löydy läheltä, niin eipä heidänkään palveluista ole hyötyä 😔 Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että ensisijaisesti omaan terveyteen liittyvissä asioissa palvelua pitäisi saada omasta kunnasta - etenkin, jos lähimpään yksityiseen lääkärikeskukseen on pitkä matka.

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit