Siirry pääsisältöön

Videot

Helppo läksymerkki kotitarvikkeista

Meidän ekaluokkalainen pyysi tänään ostamaan kouluun läksymerkkejä. Läksymerkkeinä on tähän asti toiminut koulusta saadut pienet kirjaan liimattavat post-it-laput. Kun koulun tarjoamat lappuset loppuvat, tulee oppilaan hankkia jatkoksi omat läksymerkit. Ajattelin ensin tallustaa lähimmän kirjakaupan toimistotarvikeosastolle, ja napata sieltä pinon liimattavia minimuistilappuja. Sitten muistin, että olin joskus bongannut Pinterestistä paperista taiteltavan kirjan kulmaan aseteltavan kirjanmerkin ohjeen. Nyt, kun ohje olisi ollut ajankohtainen, en tietenkään löytänyt kyseistä taitteluohjetta mistään. Sen sijaan löysin toisen kivan korvaavan ohjeen kirjanmerkiksi. Yksinkertaisuudessaan kaksi samanmuotoista kappaletta ommellaan kahdelta tangentilta toisiinsa kiinni ja kolmannesta, avonaisesta reunasta kirjan kulma sujautetaan sisään.  Myönnän heti, että olisin halunnut aivan hirmuisesti itse ommella lapsen läksymerkit, mutta, koska lapsi halusi tehdä kulmamerkki...

Ihanan pehmeät porkkanasämpylät

Joululaatikoista ehdoton inhokkini on porkkanalaatikko. Silti hamstraan muutaman rasian porkkanalaatikkoa joulualesta kaupasta, sillä porkkanalaatikosta tulee super hyviä porkkanasämpylöitä. Kokeile itse, uskon sinunkin pitävän näistä!

2 pss kuivahiivaa

5 dl maitoa

6-7 dl porkkanalaatikkoa

13-14 dl jauhoja

50 g voisulaa

Aloita lämmittämällä maito noin 40 asteiseksi. Sekoita lämpimän maidon joukkoon kuivahiiva ja jätä maito-hiivaseos seisomaan 10-15 minuutiksi huoneenlämpöön. Maito-hiivaseoksen pitäisi alkaa hieman vaahdota tässä ajassa. Lämmitä vaahtoamisen odottamisen ajan porkkanalaatikko kädenlämpöiseksi mikrossa. Sekoita vaahtoutunut hiiva-maitoseos, esilämmitetty porkkanalaatikko ja suurin osa jauhoista yhdeksi taikinaksi. Vaivaa, kunnes taikina on pehmeää. Lisää taikinaan lopussa voisula. Anna taikinan kohota lämpimässä kaksinkertaiseksi, jonka jälkeen taikinan voi pyöritellä sämpylöiksi. Kohota sämpylöitä vielä pellillä uunin lämpiäminen ajan. Paista 225 asteessa 10-15 minuuttia. Itse olen saanut tämän kokoisesta taikinasta vaihtelevasti 40-50 sämpyää.

Osa valmiista porkkanalaatikoista on tullut kaupan hyllyyn pakastimen kautta, joten en tiedä, voiko tällaisesta laatikosta tehtyjä sämpylöitä enää uudelleenpakastaa. Pakastamattomia joululaatikoita myy ainakin Kokkikartano, joten siitä tehtyjä sämpylöitä voi ainakin hyvillä mielin pakastaa.

Kuva on arkistojeni aarteita muutaman vuoden takaa.

/Me kaksi ja lapset

Kommentit

Suositut tekstit