Tyhjennyksen odottamista

Keskenmenon toteamisesta on nyt kaksi vuorokautta. Pääsin lauantaina heti yksityisen ultran jälkeen sairaalaan tarkastukseen ja keskenmenon hoidon suunnitteluun. Sain sairaalassa kohdunsuuta pehmittävän lääkkeen, jonka pitäisi auttaa tyhjennyksen käynnistämisessä. Lääke saattaa joillain käynnistää synnytyksen ilman jatkolääkitystä, mutta isolla osalla lääkkeestä tulee korkeintaan kevyttä kuukautisiin verrattavaa vuotoa ja jomotusta. Sairaalakäynnillä otettiin lisäksi useita eri verikokeita ja virtsanäyte, joista katsottiin muun muassa tulehdusarvot ja hemoglobiini.

Meillä on huomenna aika tyhjennykseen. Tyhjennys tapahtuu cytotec-tableteilla. Cytotecia käytetään myös normaaleissa synnytyksissä vauhdittamaan synnytyksen käynnistymistä. Vaikka itselläni synnytyksiä on takana jo kaksi, ei minulla ole omakohtaisia kokemuksia kuitenkaan kyseisestä lääkkeestä. Ensimmäinen synnytys käynnistettiin ballongilla ja kalvojen puhkaisulla, ja toisessa synnytyksessä cytotecia ei olisi voitu käyttää ensimmäisen synnytyksen sektion vuoksi. Kysyin, onko cytotec nyt turvallista, kun sektiosynnytysten jälkeen sitä ei suositella käytettävän, ja lääkäri vakuutti sen olevan riskitöntä.

Fyysiseen toipumiseen tuskin menee montaa päivää, mutta henkiseen toipumiseen menee varmasti kauemmin. Olo on tällä hetkellä surullinen ja kyyneleet nousevat toistuvasti silmiin. Yritän kuitenkin lasten vuoksi tsempata itseäni, jotta voin osallistua aktiivisesti myös heidän puuhiin. Vaikka päivät ovat itselleni vaikeita, ei lasten tarvitse elää samassa surussa. Haluan kuitenkin painottaa, että jokaisella on oikeus suruun, eikä sitä tarvitse piilotella.

Kirjoitan tarkemmin lääkkeellisesti tyhjennyksestä, kun olen toipunut siitä. Olen yrittänyt etsiä myöhäisestä keskenmenosta, ja etenkin tyhjennyksestä, kokemuksia, mutta niitä on huomattavan paljon vähemmän kuin alkuraskauden keskenmenokokemuksia (onneksi). Olen saanut hurjan paljon tukea mieheni lisäksi Vau.fi:n foorumilta. Usein vertaistuki on myös se paras tuki. Ehkä siis joskus, jos joku kaipaa kokemuksia myöhäisestä keskenmenosta ja siihen liittyvästä hoidosta, hän löytää minun tekstini. On helpottavaa tietää, ettei ole yksin samassa tilanteessa.

Toivotaan, että tämä painajainen olisi pian ohi.

/Me kaksi ja lapset

Kommentit

Suositut tekstit