Toisen neuvolakäynnin kuulumiset

Meillä oli eilen toinen neuvola. Neuvolakäynnille toivottiin paikalle myös vauvan isää, joten mies tuli tällä kertaa myös paikalle. Yleensä menen neuvolaan yksin, sillä käynnit koskevat pääosin minua ja vauvaa, emmekä me miehen kanssa kumpikaan koe hänen läsnäoloaan käynneillä välttämättömänä. Esikoista odottaessa mies oli mukana kaikilla käynneillä, joihin töiden puolesta pääsi, sillä silloin kaikki oli uutta ja ihmeellistä (vähättelemättä toisen tai kolmannen raskauden ihmeellisyyttä!). Nyt kaikki tuntuu näin kolmannella kerralla menevän aika rutiininomaisesti eteenpäin, eikä uusia asioita tule enää niin paljon eteen. Ajattelimme esikoista odottaessa myös, että on rikkaus, kun neuvolassa paikalla on kahdet korvaparit, jotta hyvällä onnella ainakin toinen rekisteröi aivoihinsa sellaisen asian, jota toinen ei huomannut kuunnella 😅

Toinen neuvolakäynti sisälsi ultrakuulumisten ja vanhempien tarkempien terveystietojen ja jaksamisen läpikäynnin. Vauvan sydänääniä ei vielä näillä neuvolakäynneillä kuunnella, sillä sydänääniä ei välttämättä kuulla erinäisistä syistä johtuen, vaikka kaikki olisikin hyvin. Tämän on tarkoitus vähentää odottajan stressiä, joskin itselle vauvan sydänäänien kuuntelu on aina mielekästä.

Meidän neuvolakäynti sujui nopeasti. Meidän oma terveydenhoitaja ehti lomalaitumille ennen tätä neuvolakäyntiä, mutta vastassamme oli varsin mukava sijainen, joka hoiti asiamme hyvällä ammattitaidolla. Minun painoni oli tällä kertaa muutama sata grammaa pienempi edelliseen kertaan nähden, joten juhannus ei ollut onneksi tehnyt hallaa painolle. Verenpaine oli normaalien rajojen alapuolella ja hemoglobiini puolestaan hyvä ja korkea. Kaikki olivat siis kohdillaan. Tällä käynnillä annettiin myös virtsanäyte, josta katsotaan ainakin mahdolliset ongelmat sokerien ja proteiinien kanssa. Mikäli virtsaan erittyy proteiinia, voi syynä olla alkava tai jo puhjennut raskausmyrkytys. Jos taas näytteen sokerit hälyttävät, on virtsaan erittynyt sokeria, mikä pääosin tarkoittaa häiriötä insuliinintuotannossa.

Olen varannut sokerirasitusajan parin viikon päähän, joten kävimme tällä neuvolakäynnillä läpi lyhyesti myös rasitustulosten ilmoittamisen. Sokerirasituksen tulokset käydään yhdessä neuvolan terveydenhoitajan kanssa, jos niissä on jotain hälyttävää, ja tarvittaessa sovimme verensokerimittauslaitteen noudosta sekä verensokerien mittaustiheydestä. Seuraava neuvolakäynti on elokuun alussa, jolloin kuunnellaan myös vauvan sykkeitä. Katsotaan, onko vatsa pompsahtanut tuolloin jo kunnolla esiin!

/Me kaksi ja lapset

Kommentit

Suositut tekstit