Olet jo suuren luumun kokoinen!

Uskomatonta, 13. raskausviikolla (12+0-12+6) vauva on suuren luumun kokoinen! Olen alkanut kuulostella vauvan liikkeitä, vaikka tiedän, ettei niitä vielä näillä viikoilla usein tunnukaan. Jotenkin sydänäänien kuuntelun lisäksi olisi kuitenkin ihana tuntea pieni myllerrys alavatsalla.

13. raskausviikon päätyttyä myös ensimmäinen kolmannes päättyy ja on aika astella seesteiselle toiselle kolmannekselle. Harvoinpa tuo seesteisyys on totta, mutta viimeistään tuolloin usein raskauspahoinvointi helpottaa. Luin Vau.fi-sivulta, että tässä kohtaa odottajilla saattaa ilmetä selkäsärkyä - kiitos reklaksaani-hormonin, joka alkaa löysyttää paikkoja tulevaa synnytystä varten. Olin tällä viikolla sänkypotilaana muutaman päivän ärhäkän kesäflunssan vuoksi, ja huomasin makoilun heti selässäni. Ehkä viimeistään nyt olisi aika pohtia joogan tai vastaavan aloitusta..?

Minkä kokoinen luumuvauvani sitten on? Sikiön pää-perämitta on hieman yli viisi senttiä ja painoa on vaatimattomat 10-20 grammaa. Hänelle on kehittynyt jo kasvoihin nenä, silmät ja suu. Sikiön ulkoiset sukuelimet ovat alkaneet myös jo muodostua, mutta sukupuolta ei voida vielä ultrassa nähdä. Tämän viikon loppuun mennessä myös suurin osa tärkeistä elimistä on kehittynyt, joten myös keskenmenon riski pienenee. Tästä syystä monet odottajat huokaisevat helpotuksesta tässä vaiheessa.

Meillä on ensi viikolla niska-turvotusultra, jossa toivottavasti saamme iloisia uutisia. Koronatilanne on aiheuttanut hetkittäin huolta siitä, pääseekö mies mukaan ultraan. Onneksi nyt tilanne on kuitenkin sen verran rauhallinen tartuntojen osalta, että mieskin pääsee kurkkaamaan, miltä meidän kolmas pienemme näyttää!

/Me kaksi ja lapset

Kommentit

Suositut tekstit