Kotidoppler - tämän odottajan paras ystävä!

Kotidoppler pyörii toistuvasti turhake-tarpeellinen-vertailujen listoilla, kun arvioidaan vauva- ja odotusajan hankintoja. Osa odottajista kokee kotidopplerit täydellisinä turhakkeina, toiset eivät voisi kuvitella alkuraskautta ilman sitä. Ei liene vaikea arvata, kumpaan porukkaan itse kuulun.

Raskausasioissa myönnän olevani hyvin stressaavaa tyyppiä. Saatan jäädä pitkäksikin aikaa pohtimaan syötyjä ruokia ja niiden mahdollisia listeria-/toksoplasma-/salmonellariskejä. Kierrän vakuumipakatut kalat kaukaa ja kieltäydyn kohteliaasti salmiakista ja lakritsista. Jos oloni on epävarma, kävelen kaapille, jossa säilytän kotidoppleria, ja kuuntelen vauvan sykettä tovin. Tämä auttaa rauhoittamaan mielen todella nopeasti.

Meillä on ollut jokaisessa raskaudessa kotidoppler käytössä. Ensimmäisessä raskaudessa en huomannut alkaa etsiä sydänääniä vasta kuin 11. raskausviikolla löytäen ne viikoilla 10+3. Toisessa raskaudessa aloitin sydänäänien etsimisen jo aiemmin löytäen ne viikoilla 8+2. Tässä raskaudessa ensimmäiset nopeat sykkeet bongasin viikolla 8+3. Kotidopplerit lupaavat sikiön sydänäänien kuulumisen viikolta 12+0 eteenpäin, mutta kuten minun tapauksessani, myös aiemmilla viikoilla on mahdollista kuulla pikkuisen sydämen jumpsutus.

Sydänäänien kuulumiseen vaikuttaa kohdun asento ja istukan sijainti, joten ei ole itsestään selvää, että kaikilla sydänäänet kuuluisivat ennen luvattuja viikkoja. Tämä lieneekin suurin syy, miksi kotidopplereita ei juuri suositella odottajien keskuudessa. Silloin, jos sydänääniä ei kuulukaan, saattaa huoli vauvasta kasvaa ilman, että todellista syytä huoleen olisi. Alkio/sikiö on varhaisilla viikoilla hyvin pieni ja kohtu häpyluun alla piilossa, joten sydänääniä ei välttämättä kuule. Tässä raskaudessa olen aina sykkeitä kuulostellessa löytänyt ne hyvinkin nopeasti, mutta aiemmissa raskauksissa sykkeitä on joskus joutunut etsimään tovin jos toisenkin ennen niiden löytymistä.

Meillä on ollut kotona käytössä kahdessa aiemmassa raskaudessa Unborn Heart Fetal Doppler, jonka sai yhdistettyä älypuhelimeen. Laitoin dopplerin myyntiin toisen vauvan synnyttyä, joten tähän kolmanteen raskauteen ostin uuden dopplerin. Tällä kertaa ostoskoriini valikoitui AngelWingsin doppler, joka muistuttaa ulkonäöllisesti enemmän neuvoloiden dopplereita. Käyttökokemukset ovat olleet molemmissa dopplereissa yhtä hyvät, joskin tässä uudemmassa plussaa tulee dopplerin latausmahdollisuudesta.

Kotidoppelerissa on mielestäni myös ihanana puolena se, että tulevat isosisarukset pääsevät kuuntelemaan vauvan sydänääniä, kun vauvan liikkeitä ei vielä tunneta eikä vatsa ole vielä kovin suuri. Ainakin toista lasta odottaessa isoveli rakasti kuunnella pikkusisaruksen sydänääniä. Siitä tuli meille kiva yhteinen juttu, ja toivon, että myös nyt kolmannen vauvan kohdalla lapset innostuvat doppleroinnista yhtä paljon!

Mitä mieltä sinä olet kotidoppelereista? Olisi kiva kuulla muidenkin mielipiteitä!

/Me kaksi ja lapset

Kommentit

Suositut tekstit