Koronarokote odotusaikana?

Korona on ollut todellinen vitsaus viimeiset 15-16 kuukautta Suomen maaperällä. On ollut hankala tehdä pidempiaikaisia suunnitelmia tai haaveilla matkustuksesta, kun seuraavan viikon, saatikka kuukauden koronatilannetta ei osata ennustaa. Kesät näyttäisivät olevan koronan osalta parempaa aikaa, jossa tartunamäärät laskevat ja rajoitukset helpottavat ainakin toviksi. Nyt myös, kun rokotukset ovat hyvässä vauhdissa, on odotettua, ettei virus tarttuisi enää niin helposti henkilöstä toiseen.

Tämän lyhyen odotusajan aikana olen ehtinyt pohtia koronarokotteen ottamista useaan otteeseen. Ensimmäisessä neuvolassa ei otettu kantaa koronarokotteeseen, mutta olen kuullut, että monille rokotetta on suositeltu ensimmäisen kolmanneksen jälkeen. Itselläni tuo rajapyykki olisi ihan pian ylitetty, mutta arvon edelleen rokottautumista. THL on antanut suosituksen raskausajan rokottamiseen. Oma tulkintani THL:n suosituksesta saattaa olla hieman mustavalkoinen, mutta itse näin koronarokotteen ottamisen suositeltuna lähinnä niille odottajille, jotka esimerkiksi työnsä puolesta on herkemmin altistumisvaarassa tai ne, joilla on jokin perussairauksista. Mitä mieltä sinä olet? Jos olet nyt raskaana, otatko/otitko koronarokotteen?

Otan asian uudelleen puheeksi seuraavassa neuvolassa. Uskon, että heillä on paras tietämys koronarokottautumisesta. Itse teen töitä suhteellisen pienessä työyhteisössä, jossa altistumisriski on pieni. Mies toisaalta tekee töitä suuremmalla kokoonpanolla, ja lapset luonnollisesti kantavat kaikki mahdolliset taudit päiväkodista kotiin. Riskejä ja hyötyjä on hyvä punnita tässäkin asiassa - kumpia on enemmän?

Oli mikä oli, toivon todella, että vuodenvaihteessa, kun pienen olisi tarkoitus syntyä, olisi koronatilanne mahdollisimman hyvä! Itse näen koronarokotteen hyvin positiivisessa valossa ja olen kiitollinen kaikille niille, jotka ovat vuorollaan ottanut oman rokotteen. Ajattelen, että jokainen rokotus on askel lähemmäs kattavampaa laumasuojaa.

/Me kaksi ja lapset

Kommentit

 1. Hei, ja alkuun onnea raskauden johdosta! Olen itse raskaana, viikkoja nyt 11. Löysin blogisi kun halusin löytää vertaistukea. Mitä päätit rokotteen suhteen? Hirveän vaikea asia, mutta tällä hetkellä itsestä tuntuu etten vaan uskalla rokotetta ottaa :( Harmittaa kun thl:n ohjeet on aika ympäripyöreät ja neuvolasta sanotaan että jää omaan harkintaan ottaminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miljoonasti onnea myös sinulle pienestä!! Meillä lasketut ajat ovatkin reilun viikon erotuksella! Toivottavasti odotusaikasi on mennyt mutkattomasti😊 olin itseasiassa jo päättänyt olla ottamatta koronarokotetta odotusaikana, mutta nyt uuden delta-variantin(?) leviämisvauhti EM-kisaturistien mukana huolestuttaa kohtalaisen paljon. Olen lisäksi samaa mieltä kanssasi siitä, kuinka ympäripyöreä THL:n suositus raskausajan rokottautumiseen on 😕 keskustelen rokotuksesta ensi viikon neuvolassa. Ehkä heillä on jotain statistiikkaa Suomen rokotetuista raskaanaolevista ja mahdollisista haittaoireista.

   Poista
 2. Hei! Täällä myös yksi odottaja kaipaa vertaistukea. Nyt menossa rv 25 ja pohdin juuri samoja kuin sinä ja edellinen kommentoija. Seuraavaan neuvolaan on vielä aikaa ja haluaisin tehdä ratkaisun rokotteen ottamisesta mahdollisimman pian. Laitoin jo neuvolaan viestiä mutta vastaus oli yhtä ympäripyöreä kuin thl:n ohjeistus. Saitko sinä vahvistusta suuntaan tai toiseen neuvolassa? Itse alan kallistua rokotteen ottamisen puolelle, mutta silti arveluttaa. Onnea odotukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hurjasti onnea raskaudesta! Kysyin koronarokoteasiaa toisessa neuvolassa ja vastaus oli hyvin ympäripyöreä. Terveydenhoitaja selvästi vältteli rokotteen suosittelua, mutta toi esille sen, että sitä on tutkittu jo kohtalaisen paljon, eikä rokote näyttäisi vaikuttavan raskauden kulkuun tai sikiöön. THL:n sivuilla on myös selkeä ero esim. influenssarokotteen ja koronarokotteen suosituksilla. Siinä, missä influenssarokotetta suositellaan kaikissa raskauden vaiheissa, koronarokotteen voi ottaa oman harkinnan mukaisesti. Sävyero on siis omaan silmääni aika suuri. Tosin, meillä tämä ei ole enää ajankohtainen, sillä tänään ylimääräisessä ultrassa todettiin, että meidän vauvalla ei enää syki sydän ❤

   Poista
  2. Syvä osanotto. Kiitos kun jaksoit vastata kaikesta huolimatta. Paljon voimia menetyksen käsittelyyn 💟

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit