Maitoa siellä, maitoa täällä

Tämä on oodi imetykselle, joka ei tosin suju niin hyvin, kuin toivoisin. Suoraan sanottuna vauvan imetyksen ensihetket sattuvat edelleen, ja olenkin alkanut pohtia, voiko vika olla tällä kertaa vauvan kieli- ja/tai huulijänteessä.

Sairaalassa lääkärintarkastuksessa pohdittiin vauvan kielijännettä. Se näytti sekä omaan että lääkärin silmään hintsusti kireältä. Jänne oltaisiin saatu napsaistua heti siellä, mutta koska imetys ei silloin sattunut ja vauvan imuote oli oppikirjamaisen laaja, ei jännettä poikkastu. 

Kun maito nousi kohisten, aloin huomata isompien lasten imetysajoilta tuttua imuotteen kaventumista. Imuote näyttäisi kapenevan lapsillani heti, kun maitoa alkaa tulla reilummin. Myönnän, että rintani tuottavat maitoa ainakin omien havaintojeni mukaan reilusti ja paineella. Niin sanottu suihkutissi on tässä taloudessa tuttu termi, ja sen kanssa on taisteltu aikaisemminkin. 

Imetys tarkoittaa itselleni ennenkaikkea helppoutta, ja siksi erityisesti esikoisemme aikaan tein aivan valtavasti töitä, jotta sain imetyksen rullaamaan. Kävimme kolmesti sairaalan imetysohjauksessa ja tein vaikka mitä vippaskonsteja, jotta meidän ei tarvitsisi turvautua pulloruokintaan. Olen äitinä niin laiska, että pullojen peseminen ja sterilointi sekä maitojen lämmittely sopivaan lämpöön tuntui todella työläältä. Haluan siis nostaa kaikille teille pullonpyörittäjille virtuaalisen hattuni, sillä itse jaksan juuri ja juuri huolehtia yhden alipainepumpun puhtaudesta.

Mutta takaisin imetykseen. Rintani ovat edelleen hyvin pinkeät ja odotan kauhulla, milloin vauva aloittaa ensimmäisen tiheänimunkautensa, jolloin vauva tilailee lisää maitoa tarpeeseensa. Kun maitomäärät eivät ole vieläkään tasaantuneet, niin odotan jännityksellä, minkälainen maitotulva meillä on tilauskauden jälkeen.

Yö tai päivä, maitoa tulvii. Yritän pahimman ylimaidon ohjata puhtaaseen harsoliinaan, jotta vauva ei joudu henkensä edestä hörppimään suihkuavaa maitoa. Painan leporinnan nänniä ennen herumista, minkä pitäisi helpottaa imetettävän rinnan suihkuamista. Viimeisimpänä olen alkanut imettää vauvaa takanojassa, ja tämä näyttäisi auttavan hieman suihkuamiseen.

Koska imetys kuitenkin sattuu eri asennoista ja yrityksistä huolimatta, olen pohtinut vauvan suun jänteiden tarkistusta asian osaavan lääkärin toimesta. Lääkärikäynnin leikkauskuluineen saa onneksi menemään vakuutukseen, ja mahdolliset lääkärin määräämät haavanhoitokulut ja osteopaattikäynnit myös. 

Toki edelleen on mahdollista, että vauvan jänteissä ei ole mitään vikaa ja syyllinen imetyskipuun on tälläkin kertaa allekirjoittaneessa ja hänen maitotykeissään. Ajattelin yrittää korjailla imuotetta vielä tämän viikon, ja jos ensi viikkoon mennessä ei näy helpotuksen merkkejä, pitänee hakea apua sekä sairaalan imetyspoliklinikalta ja yksityiseltä lääkäriltä.

Jos jollain on kokemusta vauvan kieli- ja huulijänteiden leikkaamisesta ja leikkauksen hyödyistä imetyksessä, niin saa tulla kertomaan kokemuksia!

/Me kaksi ja lapset

Kommentit

 1. Meillä ei puhuttu mitään tai tarkistettu edes varmaan kielijännettä. Kiinnostaisi toki tietää miltä se vaikuttaa meidän vauvalta.

  MITEN MÄ OON MISSANNUT TON ALAKERRAN ÖLJYÄMISEN?!? eilen alko kiristää alakerrassa siihen malliin ja googlettamalla löysin vihdoin öljyvinkin myös synnytyksen jälkeen. Painelin apteekkiin ja nyt on muutes lutrattu alakertaa öljyllä. 😂 t. Esikoisen äiti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta siis enpä minäkään tiennyt, että öljyhommia voi jatkaa myös synnytyksen jälkeen 🤯

   Poista
  2. Mä luin, että se jatkuva vedellä lutraaminen kuivattaa alakertaa. Aika loogistakin ja öljy vie kireyden tunnetta. Toki jos haavat on ihan pinnassa aukinaisena niin eihän sitten varmasti kannata. Mutta ainakin itellä tuonut helpotusta alakerran kiristykseen! Katsoin sellasen mikä sopii imettäessä myös. 😊 t. Esikoisen äiti

   Poista
  3. On muuten varmasti totta, että liiallinen vesi kuivattaa. Onneksi synnytyksessä syntyneet haavat alkavat kuroutua nopeasti umpeen, joten öljyämisen voi varmastikin aloittaa nopeasti 😊

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit